Het wordt steeds populairder om te starten als ZZP’er terwijl je ook nog parttime in loondienst werkt. Waar moet je op letten op het moment dat je gedeeltelijk voor jezelf gaat beginnen? Zijn er belastingregels waar je rekening mee moet houden? En hoe communiceer je dit met je huidige werkgever?
Starten als ZZP’er terwijl je nog in loondienst werkt, kent verschillende voordelen voor jou. Je loopt financieel minder risico dan wanneer je direct fulltime als ondernemer start. Omdat je nog parttime in loondienst werkt, heb je altijd de financiële zekerheid van dit salaris. Bovendien kun je er op deze manier achter komen of het ondernemerschap iets voor je is zonder direct in het diepe te springen. Het is daarom ook geen verrassing dat steeds meer mensen kiezen voor deze optie waarbij ze starten als ZZP’er en daarnaast nog parttime in loondienst werken. Je kiest er dus voor om er ‘iets bij te doen’: dat betekent wel dat een paar zaken extra aandacht vragen.
Communicatie met je werkgever
Allereerst is het belangrijk om je plannen tijdig te bespreken met je huidige werkgever. De reactie van je werkgever op je plannen om voor jezelf te beginnen, zal sterk afhangen van de branche waarin je werkzaam bent en de functie die je bij je werkgever hebt. Ga je bijvoorbeeld exact dezelfde diensten aanbieden als ZZP’er als je momenteel bij je werkgever doet? Misschien bevat je arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding? Of ga je een hele andere richting uit met je eigen bedrijf? Hoe minder verbonden je werkzaamheden als ZZP’er zijn met je huidige functie, hoe minder bezwaar je mag verwachten van je werkgever.
Geef duidelijk bij je eigen werkgever aan wat je van plan bent en wat je toekomstplannen zijn. Dit om latere misverstanden en eventuele verwijten te voorkomen. Verzeker je werkgever dat je huidige werk niet komt te lijden onder je ondernemerschap en dat je werkgever ook 100% inzet van je kan (blijven) verwachten tijdens je werktijden.
Geef volledig transparant aan welke klanten jij zelf gaat bedienen en maak daarover ook duidelijke afspraken. Zorg er voor dat je een goed en zelf verworven netwerk voor jezelf opbouwt binnen de branche waarin je je eigen bedrijf gaat opzetten.
Check je arbeidsovereenkomst
In je arbeidsovereenkomst is wellicht een paragraaf opgenomen, zoals een concurrentiebeding, waaruit blijkt dat je bepaalde werkzaamheden niet als zelfstandige mag uitvoeren. Het kan ook zijn dat je arbeidsovereenkomst je verbiedt binnen een bepaalde straal van kilometers van je huidige werkgever dezelfde diensten aan te bieden. Lees je arbeidsovereenkomst daarom goed door op deze punten en bereid je hierop voor.
Wanneer je hier problemen voorziet, kun je dit bespreekbaar maken bij je werkgever. Wil je hier tips voor hebben? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.
Belastingaspecten om rekening mee te houden
De Belastingdienst maakt het mogelijk om naast je gewone baan ook werkzaam te zijn als ZZP’er. De winst uit onderneming die je maakt, wordt in je aangifte Inkomstenbelasting bij je loon uit loondienst opgeteld in Box I. Op deze manier betaal je over de winst uit onderneming ook gewoon Inkomstenbelasting.
Waar je als ZZP’er in parttime loondienst wel tegenaan gaat lopen is het urencriterium. Dit urencriterium houdt in dat je minimaal 1.225 uur aan je onderneming gewerkt moet hebben om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrekposten in je aangifte Inkomstenbelasting. Dit zijn bijvoorbeeld de startersaftrek (2019: € 2.123,- extra aftrek) en de zelfstandigenaftrek (2019: € 7.280,- extra aftrek).
Voor zelfstandigen die parttime in loondienst werken, heeft de Belastingdienst een regel ingesteld voor de eerste jaren van je ondernemerschap. De hoofdregel is namelijk dat je moet voldoen aan de 1.225 uur per jaar én niet meer uren in loondienst mag werken dan aan je eigen bedrijf. Deze laatste regel geldt niet wanneer je de laatste 5 jaar één of meer jaren geen ondernemer was.
Start je bijvoorbeeld in 2019 naast je parttime baan van 28 uur een eigen bedrijf waar je nog eens 25 uur aan besteedt, dan zou je in eerste instantie niet voor deze ondernemersaftrekposten in aanmerking komen.
28/36 * 1836 uur= 1.428 uur in loondienst
25/36 * 1836 uur = 1.275 uur aan eigen onderneming
Het aantal werkbare uren in 2019 is 1836 uur. Meer informatie hierover vind je hier.
Je besteedt nu 1.275 uur aan je onderneming, maar aan de andere kant werk je ook nog 1.428 uur in loondienst. Je loondiensturen overstijgen hiermee je uren als zelfstandige waardoor je niet zou voldoen aan het urencriterium. Echter, vanwege de uitzondering, voldoe je in de eerste jaren wél aan het urencriterium (mits voldaan aan de overige voorwaarden van het urencriterium). Je ziet wel dat je behoorlijk wat uren moet maken om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrekposten.
Maak je deze 1.225 uur niet in een jaar? Geen nood, de Belastingdienst neemt geen maatregelen, je komt alleen niet in aanmerking voor de ondernemersaftrekposten. Wil je meer weten over het urencriterium? Lees dan deze blog.
Vragen
Heb je vragen over parttime in loondienst werken en starten als ZZP’er? Wil je dat je NOAB-adviseur meekijkt naar je arbeidsovereenkomst? Of wil je samen kijken hoe je kunt voldoen aan het urencriterium? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.