Zelfstandig ondernemer en zwanger

Ben je zelfstandig ondernemer en ben je in verwachting? Dan heb je recht op een ZEZ-uitkering. Ook als je nog maar kort zelfstandig ondernemer bent. Hoe wordt de hoogte van de uitkering bepaald, wanneer gaat de uitkering in en waar vraag je een ZEZ-uitkering aan? Wij helpen je op weg.

Zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen

Als zelfstandig ondernemer heb je tijdens je zwangerschap recht op een uitkering van minimaal 16 weken. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de inkomsten die je vorig jaar had, maar de uitkering is nooit hoger dan het wettelijk minimumloon. De regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) wordt uitgevoerd door het UWV.

Hoeveel ontvang je?

Om in aanmerking te kunnen komen voor een ZEZ-uitkering, moet je als zelfstandige werken op de dag vóórdat de uitkering ingaat. De hoogte van de uitkering is bepaald in Artikel 3:23 Wet arbeid en zorg en hangt af van jouw situatie:

  • Voldeed je in het jaar voordat de uitkering ingaat aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur)? Dan heb je recht op de maximale ZEZ-uitkering: 16 weken het wettelijk minimumloon, ook als je werkelijke inkomsten lager waren. Per 1 juli 2019 is het minimumloon € 1.635,60 per maand.
  • Heb je in het jaar voordat de uitkering ingaat minder dan 1.225 uur gewerkt? Dan wordt de hoogte van de uitkering gebaseerd op de winst die je dat jaar hebt gemaakt. Het UWV gaat uit van 261 werkbare dagen in een jaar. Heb je bijvoorbeeld € 10.000 winst gemaakt? Dan is je winst € 38,31 per dag. Jouw ZEZ-uitkering per dag is hieraan gelijk*.
  • Werk je korter dan een jaar als zelfstandige? Dan wordt de ZEZ-uitkering berekend over het aantal dagen dat je als zelfstandige hebt gewerkt. De uitkering wordt in dat geval gebaseerd op je werkelijke inkomsten. Werk je bijvoorbeeld een maand als zelfstandige en heb je € 1.000 verdiend? Dan gaat het UWV uit van een dagwinst van € 1.000 / 21,75 werkbare dagen. Dit is € 45,98 per dag. Jouw ZEZ-uitkering per dag is hieraan gelijk*.

* Deze voorbeeldberekeningen zijn gecheckt en akkoord bevonden door het UWV.

Tip: Voldoe je als kersverse ondernemer vanaf het huidige kalenderjaar aan het urencriterium én heb je een kinderwens? Dan is het vanaf de tweede week van mei in de regel ‘redelijk veilig’ om te beginnen met zwanger proberen te worden als je een volledige ZEZ-uitkering wil ontvangen, berekende verloskundige Renske Kuiper van Geboortecentrum Amsterdam onlangs voor NU.nl.

Hoe lang duurt de uitkering?

Een ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Binnen deze periode bepaal je zelf op welke dag je de uitkering laat ingaan. Wist je dat het kan lonen om de ZEZ-uitkering zo vroeg mogelijk in te laten gaan? Na de bevalling heb je namelijk altijd recht op minimaal 10 weken ZEZ-uitkering. Stel dat je dus op 1 december bent uitgerekend, dan kun je ervoor kiezen om de uitkering op 21 oktober (6 weken van tevoren) in te laten gaan. Beval je uiteindelijk later dan je uitgerekende datum, bijvoorbeeld op 8 december? Dan krijg je in totaal 17 weken ZEZ-uitkering: 6 weken + 1 bonusweek vóór de bevalling en 10 weken erna. Heb je ervoor gekozen om de uitkering 4 weken voor de uitgerekende datum in te laten gaan, dus vanaf 4 november? Dan heb je recht op de minimale uitkering van 16 weken: 4 weken + 1 week vóór de bevalling en 11 weken erna. Je ontvangt dan dus een week minder lang een zwangerschapsuitkering dan wanneer je de uitkering 6 weken van tevoren zou hebben laten ingaan.

In verwachting van een tweeling

Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dan duurt de ZEZ-uitkering in totaal minimaal 20 weken. Je kunt de uitkering in dat geval in laten gaan op een dag naar keuze tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken uitkering.

Hoe vraag je een uitkering aan?

Je kunt de ZEZ-uitkering online aanvragen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. Ga naar Mijn UWV, log in met je DigiD en klik op ‘Aanvragen’. Ga vervolgens naar ‘Zwangerschapsuitkering’. Om een uitkering te kunnen aanvragen, moet je onder meer je uitgerekende datum en je KvK-nummer invullen. Heb je vorig jaar minder dan 1.225 uur gewerkt en voldeed je dus niet aan het urencriterium? Dan moet je ook de inkomsten opgeven die je hebt vermeld op je aangifte inkomstenbelasting. Bij de aanvraag hoef je geen bewijsstukken mee te sturen waaruit blijkt dat je zelfstandig ondernemer bent, zoals opdrachtovereenkomsten. Ook is het sinds juli dit jaar niet meer nodig om een zwangerschapsverklaring mee te sturen met je aanvraag. Maar het UWV kan later wél om deze bewijsstukken vragen. Bewaar deze tot minimaal 2 jaar nadat je de ZEZ-uitkering hebt gekregen.

Meer weten?

Jouw NOAB-adviseur staat je graag met raad en daad bij. Zo kun jij blijven doen waar je goed in bent: kansen zien en ondernemen. Zoek een NOAB-kantoor bij jou in de buurt. En blijf ondertussen genieten van je zwangerschap, want ook dat hoort erbij.