Veilig zakendoen: Ondernemersrisico’s in kaart

In deze nieuwe serie blogs staan we stil bij de verschillende risico’s die jij als (startende) ondernemer kunt lopen. Maar we gaan ook in op hoe deze risico’s aan de voorkant zoveel mogelijk kunt inperken. Hoe je risico’s kunt vermijden. En wat je kunt doen wanneer je onverhoopt toch te maken krijgt met deze risico’s.

Ben je je bewust van de risico’s die je als ondernemer loopt?

Als startende én ervaren ondernemer kun je op verschillende manieren risico lopen. Ben je je eigenlijk wel bewust van alle risico’s die je als ondernemer loopt? Afhankelijk van het soort onderneming dat je hebt, je klantenportefeuille, de producten of diensten die je aanbiedt of je personeel, zijn de risico’s groter of kleiner.

Denken in mogelijkheden en kansen is vaak een grote kracht van ondernemers. Dit zorgt er tevens voor dat jij en je bedrijf succesvol kan zijn. Wanneer je alleen maar naar de risico’s zou kijken, zou je met je onderneming niet verder komen.. Hierdoor ontdekken ondernemers vaak te laat dat ze een risico lopen en zijn hier onvoldoende tegen gewapend.

Bereid je voor op ondernemersrisico’s

Wat voor onderneming je ook hebt: het is altijd verstandig om vooraf goed na te denken over de verschillende risico’s die je zou kunnen lopen. Wanneer je deze risico’s vooraf goed in kaart brengt, is het eenvoudiger om je hiertegen te wapenen. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Aan de voorkant de risico’s verkleinen door bijvoorbeeld het opstellen van duidelijke algemene voorwaarden of overeenkomsten;
  • De risico’s beperken en afdekken door het afsluiten van een passende verzekering;
  • Screening van je personeel bij indiensttreding;
  • Waterdichte procedures op de administratie om bijvoorbeeld spookfacturen tegen te gaan; of
  • Achteraf inperken van financiële schade door tijdig actie te ondernemen, bijvoorbeeld door het inschakelen van de juiste deurwaarder bij wanbetalers.

Serie ondernemersrisico’s

In deze nieuwe serie van blogs lichten we er enkele veel voorkomende ondernemersrisico’s uit. We gaan in op hoe je deze risico’s aan de voorkant kunt inperken, hoe je deze risico’s kunt afdekken en wat je kunt doen wanneer het je daadwerkelijk overkomt.

De verschillende onderwerpen die aan bod komen, zijn:

  • Wanbetalingen: voorkomen en genezen doe je zo.
  • Hoe check je de betrouwbaarheid van een zakelijke relatie?
  • Hoe wapen ik mij tegen spookfacturen en voorkom ik acquisitiefraude?
  • Hoe voorkom ik fraude van mijn personeel?
  • Hoe stel ik algemene voorwaarden op?

Vragen

Heb je naar aanleiding van deze eerste blog over ondernemersrisico’s vragen aan je NOAB-adviseur? Stel hen ze gerust. Zij beantwoorden deze graag.

Deze blog is een momentopname en voor het laatst aangepast op 21 maart 2019.