Social media, hoe val ik op als kleine ondernemer?

Op social media kun je jezelf als ondernemer perfect profileren. Je kunt bijvoorbeeld in contact komen met klanten via Facebook of Twitter, jezelf laten zien als aantrekkelijke werkgever op LinkedIn of diensten en producten onder de aandacht brengen via Instagram of YouTube. Maar hoe zorg je dat jij als kleine ondernemer gezien wordt?

Begin vorig jaar verbrak een simpele foto van een heel gewoon ei het wereldrecord van meeste likes (ruim 23 miljoen) op Instagram. Jumbo haakte onmiddellijk in op de hype en deelde een foto van een schap eierdozen met de tekst: ‘de sensatie van het jaar is nu al bij ons verkrijgbaar!’ Het bericht leverde de supermarktketen duizenden likes op en werd massaal gedeeld.

Het zal geen toevalstreffer geweest zijn. Grote ondernemingen hebben vaak een compleet marketingteam in dienst dat volgens een goed doordachte strategie de social media-kanalen beheert. Wat kun je als kleine ondernemer doen om op te vallen? Wij delen vier tips.

Deel relevante kennis

Creëer waarde voor jouw (potentiële) klanten door kennis te delen. Heb je bijvoorbeeld een cateringbedrijf en verzorg je buffetten voor bruiloften of bedrijfsfeesten? Deel de beste tips voor het maken van een tafelschikking of het aankleden van de tafels. Zorg dat je niet alles weggeeft (laat het familierecept van jouw gewilde gerechten geheim), maar deel relevante informatie waar jouw doelgroep iets aan heeft. Zo help je klanten op weg en laat je zien waar jij bij kan helpen.

Haak in op actualiteiten

Wat Jumbo kan, kan jij ook. Je moet het alleen bedenken. Volg het nieuws, houd de populairste zoekopdrachten in de gaten via Google Trends en haak handig in op actualiteiten. Kies een gebeurtenis die herkenbaar zal zijn voor jouw doelgroep, niet te gevoelig ligt en goed kan worden gelinkt aan jouw onderneming. Bedenk een slim, maar niet te gekunsteld haakje. Zo deelde de woordvoerder van het CBS direct na de geboorte van de panda in Ouwehands Dierenpark via Twitter een kaart van Nederland met het aantal panda’s per 10.000 inwoners (meer dan 1 in Rhenen, 0 tot 1 in de rest van het land).

Zet in op interactie

Verhoog de betrokkenheid bij jouw onderneming door in gesprek te gaan met je volgers. Heb je bijvoorbeeld een kledingwinkel? Deel foto’s van vier verschillende kledingsets en vraag je volgers welk setje hun voorkeur heeft. De meest gewaardeerde outfit krijgt een mooi plekje in de etalage. Reserveer tijd om te reageren op vragen of reacties, zodat je volgers zich gehoord en betrokken voelen.

Profileer jezelf lokaal

Is jouw onderneming gericht op lokale klanten, bijvoorbeeld omdat je uitbater bent van een plaatselijk café? Zoek aansluiting bij lokale evenementen of collega-ondernemers in de buurt. Bijvoorbeeld door jouw stadsgenoten via Facebook succes te wensen bij de plaatselijke avondvierdaagse. Op de laatste dag nodig je de wandelaars (op vertoon van hun medaille) uit voor een drankje in je café op jouw kosten. Dat kost je een paar biertjes, maar levert je ongetwijfeld een goede naam op in jouw dorp of stad.

 

Meer weten? Ben je ondernemer, wil je jezelf profileren op social media en zoek je een adviseur die met je meedenkt? Zoek een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.