Is geld verdienen niet het hoofddoel van jouw onderneming, maar wil je vooral een maatschappelijk doel nastreven? Ontdek of sociaal ondernemerschap bij je past:
- Wat is een sociale onderneming?
- Hoe bepaal je je missie?
- Welke rechtsvorm kies je?
Steeds meer ondernemers willen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Zij kiezen voor ‘impact first’ en zijn niet zozeer gericht op winstmaximalisatie, maar vooral op het creëren van maatschappelijke waarde. In hun onderneming combineren zij hun sociale doelen met een commercieel bedrijfsproces. Winst maken kan een middel zijn, maar is geen doel op zich. Zo noemt Tony’s Chocolonely zichzelf ‘een impactbedrijf dat chocolade maakt, en niet andersom’. Het bedrijf maakt winst, maar is in de eerste plaats opgericht om uitdagingen in de cacao-industrie aan te pakken, zoals kinderarbeid en moderne slavernij. Begin dit jaar erkende Tony’s als chocoladebedrijf bovendien deel uit te maken van het suikerprobleem en riep het bedrijf op tot de invoering van een suikertaks.
Wil jij ook een onderneming starten met een maatschappelijke missie? Dan is een sociale onderneming misschien iets voor jou.
- Wat is een sociale onderneming?
Een sociale onderneming levert (net als andere bedrijven) diensten of producten en is economisch zelfstandig, maar streeft primair een maatschappelijk doel na. Denk aan een onderneming die de participatie van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt wil verhogen. Of een bouwbedrijf dat gebruikte materialen een nieuw leven wil geven. Het maatschappelijke doel staat steeds centraal. Dat is meteen ook het verschil met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Een sociaal ondernemer streeft proactief naar maatschappelijke impact, terwijl een ondernemer die maatschappelijk verantwoord onderneemt, primair streeft naar winst, maar zijn bedrijfsactiviteiten (reactief) op een verantwoorde wijze wil uitvoeren. Bijvoorbeeld door zuinig om te gaan met energie of vooral zaken te doen met lokale leveranciers.
- Hoe bepaal je je missie?
Een sociale onderneming begint vanuit een bepaalde overtuiging. Je wil een bijdrage leveren aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Maar ook een sociale onderneming heeft een verdienmodel nodig. Winst is niet het hoofddoel, maar is vaak wel een middel om het maatschappelijke doel te bereiken. Bedenk dus niet alleen hoe jij een positieve impact wil gaan maken, maar ook hoe jouw onderneming economisch zelfstandig kan zijn. Lees ook ons blog ‘Hoe schrijf ik een goed ondernemingsplan?’
- Welke rechtsvorm kies je?
Als sociale ondernemer kun je kiezen uit verschillende rechtsvormen, zoals een stichting of een bv. Denk goed na over de consequenties. Zo gaat de winst bij een stichting volledig naar het goede doel, terwijl dat bij een bv niet hoeft.
Het kabinet wil sociaal ondernemerschap stimuleren. Om de herkenbaarheid van sociale ondernemingen te vergroten, wordt gewerkt aan een aparte juridische vorm voor maatschappelijke ondernemers: de maatschappelijke BV (BVm). Ondernemingen kunnen straks zelf kiezen of zij zich als BVm willen registreren. Het is nog niet duidelijk wanneer deze nieuwe status mogelijk wordt.
Meer weten?
Overweeg je een sociale onderneming op te gaan richten met een maatschappelijke missie? Zoek een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies, die jouw doelen begrijpt, financiële cijfers inkleurt en met je meedenkt over zakelijke beslissingen. Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.