Samenwerken met andere ondernemers, wat zijn de opties?

Samen bereik je meer dan alleen. Ook als ondernemer. Bijvoorbeeld als je de kans krijgt om een grote opdracht uit te voeren, maar zelf over onvoldoende capaciteit beschikt. Of als je andere expertise nodig hebt om een breder dienstenpakket te kunnen aanbieden. Maar waar vind je een geschikte samenwerkingspartner? En hoe geef je de samenwerking vorm?

 

Een zakelijke samenwerking is vaak een doordachte strategische keuze, maar ook een onvoorziene gebeurtenis kan een aanleiding zijn om andere ondernemers op te zoeken. Zo dwingt de coronacrisis veel ondernemers om anders te gaan werken en nieuwe richtingen te verkennen. Zoals de Vlaardingse winkeliers die hun omzet zagen teruglopen en nu samen een populaire ‘Binnenstad Bezorgt Box’ aanbieden. Of de rijschoolhouder uit Heemstede die zijn auto’s en rijinstructeurs belangeloos ter beschikking stelt aan de bezorgdienst van de lokale apotheek. In plaats van leerlingen rijden de instructeurs nu met medicijnen rond. Een initiatief waar de rijschool niets aan verdient, maar wél veel waardering voor terugkrijgt. Net als het biermerk dat overgebleven bier bij de horeca ophaalt, er desinfecterende handgel van maakt en deze aan zorginstellingen levert.

 

Goed voorbereid samenwerken

Crisistijd maakt creatief. Maar ook in rustigere tijden heeft samenwerken veel voordelen. Je kunt kennis uitwisselen, kosten delen en grotere opdrachten aannemen. Maar waar begin je? Samenwerking vraagt om een goede voorbereiding. Breng in kaart wat je wilt bereiken en wat jij te bieden hebt. Heb je nog geen partner op het oog? Stel een profiel op met de belangrijkste zoekcriteria. Check vervolgens je netwerk of bezoek vakbeurzen en netwerkbijeenkomsten om een ondernemer te vinden die in het profiel past. Heb je een potentiële partner gevonden en is er ook een persoonlijke klik? Bespreek de wederzijdse verwachtingen, maak duidelijke afspraken en leg deze vast. Lees ook het e-book ‘Samenwerken: pak het goed aan’ van de KvK.

 

Samenwerkingsvormen

Je kunt incidenteel samenwerken, bijvoorbeeld door met een groep winkeliers tijdens de feestdagen een gezamenlijke spaaractie te organiseren. Of door als ondernemer bij gelegenheid een zzp’er in te huren voor opdrachten. Maar je kunt het ook groter aanpakken. Kies je voor een structurele en langdurige samenwerking? Dan kun je samen een onderneming oprichten. Je kunt kiezen uit verschillende rechtsvormen, zoals een besloten vennootschap (bv), een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap. De keuze van de rechtsvorm hangt af van de precieze situatie en jullie wensen. Hoe willen jullie bijvoorbeeld de aansprakelijkheid regelen? En wat is fiscaal voordelig? Check het schema van de KvK voor de kenmerken van de verschillende rechtsvormen.

 

De samenwerking evalueren

Besluit je een samenwerking aan te gaan? Houd samen grip op het proces en de gezamenlijke doelen door regelmatig te bespreken hoe de samenwerking verloopt. Voldoet de samenwerking aan de verwachtingen? Tip: vul allebei de samenwerkingschecker in en bespreek de uitkomsten.

 

Meer weten? Ben je ondernemer, overweeg je een samenwerking aan te gaan en zoek je een adviseur die met je meedenkt? Zoek een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.