Januari is de maand van een nieuwe start en goede voornemens. Een goede planning helpt je enorm om het overzicht te houden. Dat geldt voor de korte termijn (lig je nog op koers?), maar ook voor financiële doelen die verder weg liggen.Als zelfstandig ondernemer heb je niet de back-up van een werkgever die je agenda bepaalt. Je bepaalt zelf je agenda, de (werk/privé-)balans en prioriteiten. Daarbij ligt de focus vaak op de korte termijn. Doelen vaststellen biedt richting voor de langere termijn.
Plannen: kwestie van prioriteiten
Je begint er al mee op de middelbare school. En een grote groep denkt vanaf dat moment dat ze er niet goed in zijn. Wat een ‘self fulfilling prophecy’ is, iets waarin je gaat geloven waarmee het ook uitkomt. Uiteindelijk ben je zelf te laat begonnen. Plannen is belangrijk om te weten of je op koers ligt qua opdrachten of doelen.
Een planning maken
- Schrijf op wat je nog moet doen.
- Schrijf de deadlines op en houd je agenda bij:
Overzicht, overzicht, overzicht. Elke zondag de week voorbereiden door kort in de agenda te kijken wat je aan bijeenkomsten, afspraken en deadlines hebt. Zodat je in je hoofd al een planning kunt maken. - Stel per dag prioriteiten:
Wat voor de week geldt, geldt ook voor je dag. Focus je op één taak en laat je niet afleiden als er meer werk in gaat zitten dan je vooraf had ingeschat. Het gaat er gewoon om dat je je lijst afwerkt, een voor een. - Begin je dag met de vervelende (uitstel)taken:
Misschien wel de belangrijkste professionele les kwam van mijn eerste baas. Begin je ‘to do’-lijst van je dag met de ‘kiezelstenen in je schoen’. Een klus oppakken die je al hebt uitgesteld. Het telefoontje waarbij je iemand moet teleurstellen. De angel uit een moeilijk lopende samenwerking halen door het gesprek aan te gaan. Een ingewikkelde offerte opstellen.
Jaardoelen stellen
Als werknemer heb je – als het goed is – een keer per jaar een functioneringsgesprek. Anders dan deze term doet vermoeden, is zo’n gesprek toekomstgericht. Dat betekent dat zo’n gesprek alleen zin heeft als je het goed voorbereid en je afvraagt wat je belangrijk vindt in je werk en welke doelen je stelt. Welke kant wil je op in je werk? Welke (nieuwe) skills heb je daarvoor nodig? Is je werk/privébalans nog in orde?
Als zelfstandig ondernemer heb je ook zo’n gesprek, alleen zijn de jaarcijfers en belastingaangifte de aanleiding. Ook hierbij kijk je terug op het voorgaande jaar. Maar een goede boekhouder of accountant is in de eerste plaats een adviseur en coach die je vooruit kan helpen.
Als je het goed aanpakt, maak je dus een agenda met vragen en wensen. Wat zijn de doelen die je jezelf voor 2022 en daarna stelt? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe sta je er financieel voor, zakelijk en privé? Hoe professioneel? Waarin wil je verder groeien?
Financiële planning: dromen omzetten in doelen
Heb je enig idee hoeveel geld je per maand hebt als je 100.000 euro voor je pensioen hebt gespaard? Vermoedelijk niet. En mocht je een bedrag in je hoofd hebben, dan is het verstandig om te checken of je er niet heel erg naast zit. Voor een modaal pensioen heb je rond de 250.000 euro nodig.
Als zelfstandig ondernemer heb je keuzes. Je kunt pensioen opbouwen in de tweede pijler (fiscale oudedagsreserve (for) of zzp-pensioen) of derde pijler (sparen en beleggen). Het bedrag dat je spaart in box 2 is aftrekbaar voor de belastingen.
Je hebt mogelijkheden genoeg, maar nietsdoen is geen optie. Het helpt als je een doel stelt. Een meedenkende boekhouder helpt je om een start te maken, op weg naar je doel.
Bron: dezzp.nl