Online samenwerken met je boekhouder: wat levert het op?

Steeds meer softwarepartijen bieden jou als ondernemer de mogelijkheid om online samen te werken met je boekhouder. Dit levert het jou op:

  • Veilige uitwisseling van gegevens
  • Actueel inzicht in jouw onderneming
  • Minder fouten in de administratie
  • Geen stress voor de btw-aangifte
  • Kansen benutten dankzij proactief advies

Digitaal bonnen en facturen aanleveren, rechtstreeks loonmutaties invoeren en online documenten accorderen: als ondernemer kun je tijd besparen én efficiënter werken door online samen te werken met je boekhouder. Wat levert dit jou op als ondernemer, naast efficiëntie en tijdwinst? Wij delen vijf voordelen voor ondernemers.

1. Veilige uitwisseling van gegevens
Als je als ondernemer online gaat samenwerken met je boekhouder, maak je samen afspraken over de taakverdeling. Je kunt via de boekhoudsoftware bijvoorbeeld bonnetjes en inkoopfacturen uploaden en verkoopfacturen opstellen. Deze komen dan direct in je administratie te staan. Je boekhouder kijkt over je schouders mee en zorgt onder meer voor de btw-aangifte en jaarafsluiting. Met de juiste IT-oplossingen kun je veilig gegevens uitwisselen met je boekhouder. Je hoeft niet meer bang te zijn voor zoekgeraakte post of verkeerd geadresseerde e-mails. Maak je gebruik van een cloud-oplossing? Dan zijn jouw gegevens ook bij een computerstoring of -diefstal veilig.

2. Actueel inzicht in jouw onderneming
Weet jij hoe jouw bedrijf er precies voor staat? Of heb je daar tussentijdse cijfers voor nodig van je boekhouder? Door online samen te werken, heb je op elk moment direct toegang tot de actuele cijfers van jouw onderneming. Wat was de omzet in de afgelopen maand? Wie zijn jouw beste klanten? En welke facturen staan nog open? Je vindt alle informatie real-time terug op één centrale plek. Overal waar je bent, heb je via internet direct inzicht in de financiële positie van je bedrijf. Zo kun je weloverwogen strategische besluiten nemen voor jouw onderneming, gebaseerd op de actuele stand van zaken.

3. Minder fouten in de administratie
Bij het handmatig overnemen van bonnen of facturen is een foutje snel gemaakt. Werk je online samen met je boekhouder? Dan worden gegevens grotendeels automatisch verwerkt, waardoor de kans op invoerfouten aanzienlijk wordt verkleind. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om online facturen op te stellen, die direct worden verwerkt in de administratie. Zo neem je nooit per ongeluk een komma verkeerd over.

4. Geen stress voor de btw-aangifte
Moet jouw boekhouder je aan het einde van een kwartaal steeds herinneren aan de aanlevering van gegevens, om op tijd btw-aangifte te kunnen doen? Als je online gaat samenwerken, hoeft dat niet meer. Als jij ervoor zorgt dat bonnen en facturen direct in de administratie komen te staan, voorkom je piekdrukte aan het einde van iedere aangifteperiode. Dag, aangiftestress!
 
5. Kansen benutten dankzij proactief advies
Als de gegevens van jouw onderneming compleet en actueel zijn, kan jouw boekhouder sneller afwijkingen, kansen of bedreigingen signaleren en jou daarover informeren en adviseren. Zo kan jij snel inspelen op kansen en risico’s. Neemt de vraag naar product X de laatste maanden sterk toe? Of heb je dit jaar bijvoorbeeld nog ruimte om binnen de werkkostenregeling onbelast tablets beschikbaar te stellen aan werknemers? Jouw boekhouder kijkt met je mee en kan je proactief adviseren.

Meer weten? Ben je op zoek naar deskundig financieel advies of hulp bij je boekhouding? Bij een administratie- of belastingadvieskantoor met het NOAB-keurmerk weet je dat je goed zit. Veel NOAB-adviseurs bieden de mogelijkheid om online samen te werken. Vraag een NOAB-kantoor bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.