Motiveer je personeel met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden

Een onderdeel van het aantrekken en behouden van personeel is het aanbieden van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo staat het tenminste altijd in de vacaturetekst. Maar wat verstaan we tegenwoordig eigenlijk onder ‘aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden’?

Naast salaris zijn er nog andere zaken die je met je werknemers kunt afspreken. Deze voorwaarden kunnen financieel, maar zeker ook niet-financieel zijn. Over deze secundaire arbeidsvoorwaarden kan, net zoals bij het salaris, onderhandeld worden. Zeker in een markt waarbij er weinig onderscheid tussen jouw onderneming en dat van een concurrent te zien is op het gebied van salaris, kunnen deze aanvullende voorwaarden wel eens de doorslaggevende factor zijn voor een mogelijk nieuwe werknemer. Sterker nog, veel  onderzoeken tonen aan dat fijne of zelfs persoonlijke secundaire arbeidsvoorwaarden, die lang meegaan, op langere termijn belangrijker zijn voor de motivatie van een medewerker dan de kortstondige impuls van een salarisverhoging.

Het is daarom belangrijk om vooraf een goed beeld te hebben van de secundaire arbeidsvoorwaarden en deze ook duidelijk op papier te hebben staan.

Welke mogelijke vormen van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er? En welke varianten zijn voor jouw onderneming interessant om aan te bieden? Wil je weten wat de verschillende financiële gevolgen zijn van de mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Flexibele werktijden en thuiswerken

Een onderwerp dat steeds belangrijker gevonden wordt bij zowel sollicitatieprocedures als werknemerstevredenheid: flexibele werktijden. Niet vastzitten aan kantoortijden, vrijheid in het bepalen van de werktijden, maar ook mogelijkheden om thuis te werken.

Bij deze voorwaarde hoort ook dat je als werkgever faciliteiten biedt om deze flexibele werktijden mogelijk te maken. Denk hierbij aan een laptop en een (gedeeltelijke) vergoeding van internetaansluiting, zodat medewerkers thuis kunnen werken.

Auto of fiets van de zaak

Eveneens een veelvoorkomende en populaire secundaire arbeidsvoorwaarde, met name voor werknemers die veel op de weg zitten, is een leaseauto. Je werknemers krijgen hierdoor te maken met bijtelling, die zichtbaar is op hun loonstrook.

Maar, bedenk als werkgever vooraf ook goed of je aan alle medewerkers een leaseauto wilt verstrekken, of alleen aan bepaalde functiegroepen. Denk ook alvast na wat je aanbiedt aan medewerkers die hier geen gebruik van willen maken, zoals de mogelijkheid tot uitbetaling van het leasebudget of het verstrekken van een OV-pas (met mogelijk ook korting op privé reizen).

Een andere optie is het aanbieden van een fiets van de zaak. Een goedkopere optie, maar ook zeker een gezondere. Medewerkers die de zakelijke fiets ook privé willen gebruiken, krijgen te maken met een bijtelling van 7% van de waarde van de fiets. Het maakt hierbij niet uit of de fiets wel of niet elektrisch is.

Wil je weten wat de gevolgen zijn van het aanbieden van een auto, fiets van de zaak of OV-pas aan je medewerkers? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur. 

Telefoon en laptop van de zaak

Afhankelijk van de werkzaamheden van je werknemer, kun je een telefoon en/of laptop aanbieden. Zorg wel dat je vooraf duidelijke afspraken maakt over het privé gebruik van de laptop of telefoon. Bijvoorbeeld: hoeveel privé gebruik is toegestaan? En ook: zorg voor een goede beveiliging van het netwerk thuis. 

Cursussen en opleidingen

Persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden kun je als werkgever stimuleren door cursussen en opleidingen aan te bieden. Een secundaire arbeidsvoorwaarde die vooral door jong talent bijzonder gewaardeerd wordt. Dit kunnen intern georganiseerde cursussen zijn, maar ook opleidingen die de medewerker extern aangaat.

Ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden zijn belangrijke redenen voor goed personeel om bij jouw organisatie te blijven.

Bedrijfsfitness

Steeds meer ondernemers ontdekken de voordelen van gezonde werknemers: ze zijn minder vaak ziek, ervaren minder stress, zijn daardoor productiever en dragen bij aan een positieve werksfeer.

Het aanbieden van (korting op) een sportabonnement kan voor werknemers net dat duwtje in de rug zijn om actiever te gaan leven – en dat levert jou als dus ook wat op.

Lunch op kantoor

Natuurlijk kan iedere werknemer zijn eigen lunch meenemen, maar je kunt als werkgever je medewerkers ook een lunch aanbieden. Het grote voordeel hiervan is dat je medewerkers elkaar automatisch beter leren kennen tijdens deze gezamenlijke lunches. Zeker bij bedrijven tot zo’n 15 medewerkers blijkt dit vaak erg succesvol. En natuurlijk kun je ook aansturen op het eten van gezonde voeding en meer bewegen.

Vragen over secundaire arbeidsvoorwaarden?

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Maar: Let wel op de beperkingen die vanuit de werkkostenregeling (WKR) gelden ten aanzien van het verstrekken van extra’s aan personeel. Je moet je aan die beperkingen houden, anders betaal je extra belasting.  Laat de mogelijkheden daarom goed doorrekenen door je NOAB-adviseur.

Deze blog is een momentopname en voor het laatst aangepast op 25 januari 2019.