Je werkzaamheden als ZZP-er stoppen

Je bent met veel enthousiasme begonnen met ondernemen. Maar na een tijd blijkt het toch niet bij je te passen. Of de vraag vanuit de markt valt je tegen. Je overweegt om te stoppen met het ondernemerschap. Maar je wilt dit natuurlijk wel met dezelfde flair doen als waar je destijds mee begonnen bent. Waar moet je dan rekening mee houden? Bij welke instanties moet je je uitschrijven? En heb je recht op een uitkering?

Stoppen met je onderneming

Het kan zijn dat het ondernemerschap niet is wat je ervan verwacht had. Je maakt lange dagen en ziet er te weinig van terug. Of het zelfstandig werken bevalt je niet. Je verlangt daardoor terug naar je tijd in loondienst. Het kan ook zijn dat je een mooie aanbieding krijgt van een werkgever waar je geen ‘nee’ tegen wilt en kunt zeggen. Natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid dat je onderneming niet loopt zoals je had verwacht. Je hebt van alles geprobeerd, maar ziet de toekomst van je onderneming niet rooskleurig in. Het beëindigen van je onderneming verkies je boven een faillissement.

Regel dit met de instanties

Wat de reden ook is om te stoppen met het ondernemerschap, zorg dat je je zaken netjes afrondt en je uitschrijft bij de desbetreffende instanties. Op die manier voorkom je losse eindjes en kun je fris en opgeruimd op weg naar je volgende avontuur. 

Kamer van Koophandel
De eerste uitschrijving betreft je uitschrijving van je onderneming bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel geeft je uitschrijving vervolgens door aan de Belastingdienst.

Belastingdienst
De Belastingdienst krijgt de uitschrijving van je onderneming door van de Kamer van Koophandel. Je krijgt een schriftelijke bevestiging van de Belastingdienst wanneer ze je uitschrijving bij de Kamer van Koophandel hebben ontvangen.

Let op: het kan even duren voordat je uitschrijving bij de Belastingdienst geregeld is. In de tussentijd kun je een bericht krijgen dat je een aangifte (bijvoorbeeld je BTW-aangifte) moet doen. Doe deze aangifte gewoon zoals je normaal deed voor de datum van uitschrijving bij de KvK, ongeacht of je activiteiten in je onderneming had. Op deze manier voorkom je boetes vanuit de Belastingdienst voor het te laat of niet indienen van een aangifte.

Je dient een fiscale afrekening te maken voor je bedrijf met de Belastingdienst. Dit houdt in dat je de eindbalans opmaakt en de laatste aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting (afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming) afrekent met de Belastingdienst. Je NOAB-adviseur kan je hier goed bij helpen. Ook moet je naast deze eindafrekening een slotaangifte omzetbelasting doen.

Let op: na het doen van je laatste aangifte, kan de Belastingdienst nog 7 jaar lang de onderliggende documenten opvragen. Bewaar de administratie van je onderneming daarom nog 7 jaar na beëindiging van je onderneming.

Leveranciers
Voorkom dat je nog lang achterna gezeten wordt door leveranciers en reken tijdig af. Je leveranciers zullen het ook zeker waarderen wanneer je tijdig doorgeeft dat je onderneming stopt.

Heb je te maken met lange termijn contracten zoals lease-overeenkomsten? Lees deze dan goed door en kijk wat de opzegtermijn is.

Klanten
Je klanten willen ook graag weten wat je gaat doen. En misschien ook wel waarom. Informeer hen tijdig over je besluit, zodat ze passende maatregelen kunnen treffen. Misschien kun je hen zelfs introduceren bij een ander bedrijf dat jouw klanten kan helpen: de wereld is klein, je komt hen vast nog een keer tegen.

Verzekeringen en contributies
Heb je specifieke bedrijfsverzekeringen zoals een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Zeg deze dan tijdig op. Wellicht ben je aangesloten bij een beroeps- of brancheorganisatie (zoals ZZP Nederland, MKB Nederland of Bouwend Nederland). Zorg dat je alle verzekeringen en contributies in kaart hebt en deze tijdig opzegt. Vergeet hierbij ook de domeinnaam van je website en je zakelijke e-mailadressen niet. Maar kijk ook of er concullega’s zijn die jouw domeinnaam willen overkopen, om zo meer bezoekers op hun eigen website te krijgen.

Heb je recht op een uitkering als je je werkzaamheden als ZZP-er stopt?

Het recht op een uitkering als ex-ondernemer is zeer beperkt. Er zijn echter een aantal regelingen waar je mogelijk aanspraak op kunt maken.

  • IOAZ regeling: de IOAZ staat voor Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. Als je je bedrijf moet beëindigen omdat je langdurig arbeidsongeschikt bent óf 55 jaar of ouder bent, kom je wellicht in aanmerking voor deze IOAZ regeling. Je dient hiervoor wel te voldoen aan het urencriterium en de afgelopen tien jaar minimaal 3 jaar als zelfstandige te hebben gewerkt.
  • Bbz regeling: door middel van dit Besluit bijstandsverlening zelfstandigen kun je een renteloze lening aanvragen onder deze regeling. Op het moment dat je je onderneming beëindigt omdat er geen inkomsten uit ontstaan, maar je toch schulden hebt, kun in aanmerking komen. Voorwaarde is wel dat je tussen de 18 en 65 jaar moet zijn, je onderneming enkele jaren moet hebben bestaan en dat je onderneming je enige bron van inkomsten moet zijn geweest.

Let op: om in aanmerking te komen voor de IOAZ of Bbz regeling, dient je onderneming nog wel ingeschreven te staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Stem daarom tijdig met je NOAB-adviseur af wat voor jou de meest verstandige keuze is qua datum uitschrijving van je onderneming.

Vragen

Heb je hulp nodig bij het indienen van je laatste aangifte of bij het opstellen van de fiscale afrekening van de Belastingdienst? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Deze blog is een momentopname en voor het laatst aangepast op 3 mei 2019.