Bij ondernemen hoort risico nemen. Goede investeringen verdienen zich uiteindelijk terug. Maar hoe weet je of een grote investering verantwoord is? Wij delen drie tips:
- Werk een bedrijfsstrategie uit
- Stel een begroting op
- Maak gebruik van fiscale investeringsregelingen
Ondernemen is kansen zien, risico’s nemen en jezelf blijven ontwikkelen. Bij de beoordeling of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kijkt de Belastingdienst onder meer of je ondernemersrisico loopt. Bestaat er een kans dat opdrachtgevers niet betalen? En doe je investeringen waardoor je financieel risico loopt? Risico nemen hoort er dus bij. Je investeert zodat je onderneming kan groeien. Maar hoe bepaal je of de aanschaf van een bedrijfsmiddel, zoals een bestelauto, gereedschap of computer verantwoord is? In dit artikel delen wij drie tips.
- Werk een bedrijfsstrategie uit
Ondernemen begint met een goed plan. Dat is het fundament waarop jij je bedrijf gaat bouwen. Wat zijn jouw ambities als ondernemer? Hoe ga jij winst maken? Wat ga je doen om die ambities te realiseren en wat is daar voor nodig? Ondernemers zijn vaak enthousiast over de mogelijkheden die zij zien, met als gevaar dat zij belangrijke beslissingen enkel baseren op gevoel. Dat kán goed uitpakken, maar ook flink misgaan. Want is jouw idee wel echt zo kansrijk of vernieuwend? Is er voldoende vraag? En wat doet de concurrentie? Zeker als je op zoek gaat naar externe financiers, is een goed onderbouwd ondernemingsplan een musthave.
Zo’n strategisch plan verwoordt een visie, geeft inzicht in de kansen van je plannen en biedt houvast voor de richting van de onderneming. Zo voorkom je blinde vlekken en kun je een investering beter kaderen. Overweeg je te gaan investeren in bedrijfsmiddelen? Pak eerst je strategie erbij en stel jezelf de vraag: draagt deze investering bij aan het behalen van mijn ambities?
Lees ook ons blog ‘Hoe schrijf ik een goed ondernemingsplan?’
2. Stel een begroting op
Ondernemen is ook vooruit kijken. Welke bedrijfsmiddelen heb je de komende jaren nodig om te kunnen groeien? Verwacht je aan het eind van het jaar een busje nodig te hebben om je bestellingen te vervoeren? Dan is het misschien niet verstandig om nu een langdurig leasecontract aan te gaan voor een kleine bedrijfsauto waarmee je alleen de eerste maanden doorkomt. Met een investeringsbegroting maak je inzichtelijk welke bedrijfsmiddelen je op korte en lange termijn nodig hebt. Vraag offertes aan bij verschillende leveranciers, zodat je inzicht hebt in de kosten. Lees meer over het maken van een investeringsbegroting op de website van de Kamer van Koophandel.
Werk daarnaast ook een financieringsbegroting uit, waarin je bepaalt hoe je de benodigde bedrijfsmiddelen gaat financieren. Gebruik je eigen vermogen, vreemd vermogen of een combinatie hiervan? Maak je bedrijf weerbaar door te streven naar een goede solvabiliteit, de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen.
3. Maak gebruik van fiscale investeringsregelingen
Om ondernemerschap te stimuleren, heeft de Nederlandse overheid verschillende investeringsregelingen in het leven geroepen. Investeer je als ondernemer in bedrijfsmiddelen? Dan mag je onder bepaalde voorwaarden een bedrag van je winst aftrekken. De bekendste regeling is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Heb je in 2021 minimaal € 2.401 en maximaal € 328.721 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? Dan kun je voor deze aftrek in aanmerking komen. Daarnaast zijn er speciale regelingen voor erkende milieu- en energie-investeringen. Vraag jouw adviseur naar de precieze voorwaarden.
Meer weten?
Overweeg je te gaan investeren in bedrijfsmiddelen, maar wil je jouw beslissing baseren op meer dan alleen een onderbuikgevoel? Zoek een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies, die jouw business begrijpt, financiële cijfers inkleurt en met je meedenkt over zakelijke beslissingen. Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.