2020 was een jaar om niet snel te vergeten. Net als altijd valt een dezer dagen de uitnodiging op de mat om belastingaangifte te doen. Hoe moet je eventuele coronasteun opvoeren bij de aangifte? Op welke regelingen en aftrekposten heb je recht? En vooral de vraag, wat betekent de coronacrisis op de langere termijn voor mij?
Vooruitkijken
Voor veel ondernemers was 2020 een zwaar ondernemersjaar, maar de crisis bracht ook creativiteit en ondernemerszin naar boven, met nieuwe omzetkanalen en soms zelfs compleet nieuwe handel. Een mooi voorbeeld is Paula Bouwer van City Hotel The Queens in Amersfoort. Meteen op dag 1 van de lockdown in maart startte ze ’t Mondkapjes Atelier, met webshop om in ieder geval omzet te kunnen draaien.Het is slechts een voorbeeld van de flexibiliteit en inventiviteit die zelfstandigen en het kleinbedrijf aan de dag leggen. Juist in deze bijzondere tijd is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. Het was een heftig jaar, maar ook een jaar waarbij de veerkracht van ondernemers weer zichtbaar werd. Na de shock was 2020 vooral een tijd van ambitie, persoonlijke groei en nieuwe wegen om toch omzet te draaien. Veel mensen toonden een ‘can do!’-mentaliteit.
Je NOAB-adviseur kan checken of de Voorlopige Aanslag voor 2021 aansluit op het bedrag dat je kunt verwachten qua inkomstenbelastingen en bijdrage zorgverzekering.
Terugbetalingsregelingen
Ondanks de veerkracht heeft de coronacrisis er financieel fors ingehakt bij veel ondernemers en zzp’ers. De steunmaatregelen van het kabinet, zoals de TOZO, en betalingsuitstel, hebben de problemen van de hardst geraakte groep deels verzacht. Zo is uitstel mogelijk rondom het betalen van onder meer de omzetbelasting, loonheffing, bankkrediet, leasecontracten en de hypotheek.Om met het laatste te beginnen. Uitstel geeft rust voor het moment, maar uiteindelijk willen de Belastingdienst, bank en/of hypotheekverstrekker toch boter bij de vis. Als je eerder dit jaar al uitstel bij de Belastingdienst had aangevraagd en gekregen, wordt het uitstel automatisch verlengd tot 1 juli 2021.De datum waarop je start met terugbetalen schuift op, van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Het is een soepele regeling. Je krijgt 36 maanden de tijd om de achterstand terug te betalen. En als je weer gewoon de omzet draait en het in de toekomst meezit kun je sneller aflossen.
BETALINGSUITSTEL BELASTINGEN
Als je betalingsuitstel hebt gekregen, ontvang je vóór 1 oktober 2021 een brief met daarin:
• een definitief overzicht van je belastingschuld;
• de voorwaarden van de betalingsregeling;
• het maandbedrag van de betalingsregeling.
Coronasteun en de IB-aangifte
Heb je een eenmalige uitkering van € 4.000 gekregen op grond van de Beleidsregel Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS) en/of een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), dan is deze tegemoetkoming onbelast. De TOZO-uitkering is daarentegen wél belast. De Tozo-uitkering wordt gezien als een gezinsuitkering. Het telt als inkomen van jou én je partner. Je moet er dus allebei belasting over betalen: ieder over de helft.
De Tozo-inkomensondersteuning kwam als uitkering en/of een lening. Bij de belastingaangifte geef je de Tozo-uitkering op als inkomen. De gemeente betaalt loonheffing (belasting) over jouw Tozo-uitkering. Een groot aantal zelfstandigen was al snel na de eerste lockdown weer in bedrijf en heeft uiteindelijk een min of meer vergelijkbaar inkomen gedraaid als in 2019. Maar had je een zwaar jaar, dan is in principe de kans redelijk klein dat je over je Tozo-uitkering nog belasting moet betalen. Daar staat weer tegenover dat je door je gedaalde inkomen mogelijk recht hebt op (hogere) toeslagen, zoals huur en/of zorgtoeslag.
Versoepeling urencriterium
Om in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en de (fiscale) oudedagsreserve (for) moet je voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je ten minste 1.225 uur aan tijd in je onderneming hebt gestoken. Voor 2020 is het urencriterium versoepeld en mag je voor de coronaperiode ervan uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je geen opdrachten had in die tijd.
Sparen voor de oude dag
Gelukkig is er een grote groep zzp’ers die (redelijk) goed door de crisis komt en een redelijke omzet draait. Als jij daarbij hoort, betekent het ‘business as usual’. De hoogte van je belastingaanslag heb je deels zelf in de hand. Dat kan door geld opzij te zetten voor de oude dag, via de fiscale oudedagsreserve (for) of andere vormen van pensioensparen waarvoor je in 2020 premie hebt betaald (NB. De uiteindelijke pensioenuitkering is wel belast).
En als je in 2020 hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen kom je mogelijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Bovendien is er meestal wel winst te behalen bij het slim schuiven met aftrekposten tussen partners.
Straks kunnen we hopelijk weer doen wat we het liefste doen. Je NOAB-adviseur helpt je graag om je ambities en dromen waar te maken. Zijn of haar kracht zit in het adviseren/begeleiden van de ondernemer. Juíst op dit moment!