Een fiets van de zaak voor je medewerkers. Goed idee!

Na je werk lekker op de fiets naar huis. De wind door je haren, je hoofd leeg en gelijk de broodnodige beweging weer binnen. Met de komst van de elektrische fiets wordt deze optie steeds populairder. Om je werknemers een fiets via de zaak te kunnen aanbieden, heb je twee mogelijkheden: het aanbieden van een (elektrische) leasefiets of een fietsplan. In deze blog lees je meer over beide opties, zodat je kunt kiezen wat bij jouw bedrijf past.

De (elektrische) leasefiets

De (elektrische) leasefiets is te vergelijken met de leaseauto. Je stelt als werkgever een budget beschikbaar waar de medewerker een leasefiets voor kan zoeken. De werkgever blijft eigenaar van de fiets en betaalt dus ook voor de aanschaf, het onderhoud en de verzekering van de leasefiets. Om een fiets te leasen voor je medewerker, moet je rekening houden met circa € 75,- tot € 100,- aan kosten per maand.

Privé gebruik fiets
Wordt de fiets ook privé gebruikt? Dan wordt dat, net als bij de leaseauto, belast als loon. En ja, je privékilometers bijhouden hoort daar dan ook bij, maar echt makkelijk is dat niet. Gelukkig is het plan van de overheid om vanaf 2020 iedereen gewoon een fiscale eigen bijdrage te laten betalen. Je telt daarvoor 7% van de nieuwwaarde van je fiets op bij je loon. Waarschijnlijk komt dat neer op een paar euro per jaar voor een fijne fiets en geen lange administratie.

Het fietsplan

Het fietsplan is bedoeld om het kopen van een fiets via de zaak fiscaal aantrekkelijk te maken, zodat meer medewerkers ervoor kiezen om met de fiets naar het werk te komen. Het uitgangspunt bij een fietsplan is dat de fiets door de werkgever wordt betaald, die vervolgens het eigendom van de fiets overdraagt aan de werknemer óf dat de werkgever een bedrag verstrekt waarmee de medewerker de fiets zelf aanschaft. Mocht de werknemer uit dienst gaan, dan blijft de fiets dus het eigendom van de medewerker. Dat is dus ook meteen een groot verschil met de leasefiets. Bovendien maakt het niet uit of de fiets privé of zakelijk wordt gebruikt: het is tenslotte eigendom.

Het fietsplan en de WerkKostenRegeling

Het fietsplan valt onder de WerkKostenRegeling, ofwel de WKR. Om een fiets binnen de WKR te vergoeden of te verstrekken aan de medewerker, zijn er een vier verschillende mogelijkheden:

1. De fiets wordt aangemerkt als loon.
Wanneer de fiets wordt aangemerkt als loon, betekent dit dat je er ook alle gebruikelijke belastingen en premies op moet inhouden.

2. De fiets wordt aangeschaft vanuit de vrije ruimte.
De vrije ruimte is maximaal 1,2% van het fiscale loon dat je kunt gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers. Deze vrije ruimte kan tot € 2.400,- per werknemer worden gebruikt voor de aanschaf van een fiets. Ongeacht welke fiets men kiest.

Let op! Komt het bedrag van de fiets boven de vrije ruimte uit? Dan moet je hier als werkgever alsnog 80% eindheffing over afdragen en is het fiscaal toch al een stuk minder aantrekkelijk.

3. Overwerk, bonussen en verlof als betaalmiddel in het cafetariasysteem.
Is er een cao van toepassing binnen jouw bedrijf met een cafetariasysteem voor secundaire arbeidsvoorwaarden? Dan is het misschien mogelijk om extra loon aan te merken als ‘keuzeloon’ binnen het cafetariasysteem. Denk bijvoorbeeld aan overwerk, vakantiegeld, bonussen, 13e maand of de winstuitkering. Dit loon kan dan, onder voorwaarden, worden geruild voor een onbelaste vergoeding, zoals een fiets.

4. Reiskostenvergoeding als spaarpot voor de fiets
Een andere mogelijkheid is om € 0,19 per kilometer te vergoeden voor de reiskosten, zowel woon-werk als zakelijke reiskosten. De Belastingdienst rekent hierbij met 214 dagen per jaar. Dus stel dat je 10 kilometer vanaf het werk woont, komt dat minimaal neer op een bedrag van 20 x € 0,19 x 214 = € 813,20 per jaar. Op deze manier kun je dus binnen twee jaar al een mooie fiets van € 1.624,40 kopen.

Extra tip: Mocht de fiets nu al nodig zijn, kun je er als werkgever voor kiezen om een renteloze lening te verstrekken ter hoogte van het bedrag van de reiskostenvergoeding. De aflossing kun je dan maandelijks op het loon inhouden.

Zo zie je maar, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om je medewerkers op een fijne fiets naar het werk te laten komen. De WKR biedt hierin ook veel mogelijkheden, maar het blijft een regeling waarbij het slim is om de mogelijkheden door te laten rekenen en (financiële) verrassingen achteraf te voorkomen. Neem daarom vooraf even contact op met je NOAB-adviseur. Zoek een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.