Franchising is een bijzondere vorm van samenwerken en ondernemen. In deze blog leggen we uit wat franchise precies is, welke voor- en nadelen eraan verbonden zitten en hoe je jezelf als franchisenemer kunt beschermen tegen risico’s.
Wat is franchise en is het wat voor mij?
Franchising is een manier van samenwerken tussen twee partijen: de franchisegever en de franchisenemer. De eerste partij biedt een ondernemingsformule aan en draagt zorg voor onder andere de marketing en de aansturing vanuit de overkoepelende organisatie. De tweede partij, de franchisenemer, is verantwoordelijk voor de verkoop en distributie van diensten en/of goederen en de dagelijkse gang van zaken.
Als franchisenemer ben je een zelfstandig ondernemer, maar loop je veel minder risico dan wanneer je zelfstandig een onderneming start. Aan de andere kant geef je als franchisenemer een stukje van je zelfstandigheid op en betaal je een bedrag of percentage aan de franchisegever voor het gebruik van de franchiseformule. Zeker wanneer je startend ondernemer bent en niet al te grote risico’s wilt lopen, is franchise beslist een manier van ondernemen om te onderzoeken. Maar ook als meer ervaren ondernemer kun je, door je aan te sluiten bij een franchiseformule, meer rendement halen uit je onderneming.
Bekende ondernemingen die gebruikmaken van franchiseformules zijn bijvoorbeeld Albert Heijn, Bakker Bart, Yarden uitvaartzorg, HEMA, McDonalds, Autotaalglas en Etos.
De voordelen van franchise
Wat zijn de voordelen van franchise voor jou als franchisenemer?
- Je bent grotendeels zelfstandig ondernemer, binnen de kaders van de franchisegever;
- Je kunt gebruikmaken van de marketingactiviteiten, diensten en ervaringen van de franchisegever;
- De prijsonderhandelingen met leveranciers worden door de franchisegever gedaan;
- Door volume-inkoop van de franchisegever kun je als franchisenemer vaak rekenen op lagere inkoopprijzen, die veelal ook langer vaststaan;
- Wanneer dit is opgenomen in het franchisecontract, ben jij als franchisenemer niet verantwoordelijk voor het personeel. Bij ziekte van personeel hoef je in dat geval als franchisenemer hier niet voor te betalen;
- Je hebt niet (of in ieder geval minder) te maken met algemene kosten, deze worden vaak opgevangen door de franchisegever. Denk hierbij aan de kosten van marketing, maar ook van de centrale administratie. Hierdoor houd je tijd én geld over om te besteden aan je eigen onderneming;
- Klanten zijn bekend met de formule, waardoor je in het begin je naam niet hoeft op te bouwen;
- Je kunt gebruikmaken van de bedrijfsvergelijkingen van de verschillende franchisenemers onderling. Op deze manier weet je hoe jouw franchise zich verhoudt tot de andere franchisenemers en kun je van elkaar leren.
De nadelen van franchise
Wat zijn de nadelen van franchise voor jou als franchisenemer?
- Wanneer de franchiseovereenkomst te algemeen is opgesteld en onvoldoende specifiek is gemaakt voor de franchiseformule, kan discussie ontstaan over fees, taken en verantwoordelijkheden;
- De franchiseformule is onvoldoende getest. Voordat je als franchisenemer aan de slag gaat met franchising, moet je eerst zeker weten dat de formule een succes is. De franchisegever moet dit kunnen aantonen door eerst zelf vestigingen te openen waar jij als franchisenemer de resultaten van kunt inzien;
- Dat een franchiseformule succesvol is in bijvoorbeeld de Randstad wil niet zeggen dat dit ook automatisch het geval is in bijvoorbeeld Groningen. De franchisegever dient voldoende onderzoek te doen naar het succes van en de vraag naar de franchiseformule in de regio waar de onderneming zich wil vestigen;
- De franchisegever kan onjuiste bedoelingen hebben door voornamelijk te kijken naar groei in het aantal franchisenemers en niet zozeer naar de kwaliteit ervan. Dit kan ook een gevolg zijn van te weinig financiële middelen bij de franchisegever. Door onvoldoende financiële middelen kan de franchisegever gedwongen worden om te veel, kwalitatief onvoldoende, nieuwe franchisenemers in te zetten. Deze kwalitatief slechtere franchisenemers hebben ook een negatieve impact op jouw succes.
Bescherm jezelf als franchisenemer
De taken en verantwoordelijkheden van beide partijen worden opgenomen in een franchisecontract. Iedere franchisegever heeft hierbij zijn eigen standaarden. Heb je een conceptcontract? Overleg in dat geval met je NOAB-adviseur om samen te kijken of je risico’s voldoende afgedekt zijn.
Kijk ook goed naar de eerdere successen van de franchiseformule. Hoelang wordt al gebruikgemaakt van de franchiseformule? Hoe zien de cijfers van de andere franchisevestigingen eruit? Is er voldoende onderzoek gedaan naar de vraag naar deze formule in de regio waar jij wilt starten?
Bespreek tenslotte de financiële middelen van de franchisegever en de toekomstperspectieven van de franchisegever. Hoe ziet hij de groei van de formule en hoe wordt deze gefinancierd? Wil je graag dat je NOAB-adviseur meekijkt? Neem dan contact op.
Vragen?
Zoals je ziet is franchise een aantrekkelijke vorm voor het starten van je eigen onderneming met een groot aantal voordelen, maar ook met een aantal risico’s waar je vooraf bewust van moet zijn. Overleg met je NOAB-adviseur hoe je deze risico’s het beste en slimste in jouw situatie kunt afdekken.