De kleine ondernemersregeling gaat wijzigen

Vanaf 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling (KOR). Ben je ondernemer voor de btw en is je omzet niet hoger dan € 20.000,- per kalender? Dan kun je vanaf volgend jaar waarschijnlijk meedoen aan de nieuwe KOR. Wat verandert er? Wanneer is deelname aantrekkelijk? En hoe kun je je aanmelden?

Als onderdeel van het Belastingplan 2019 kondigde de overheid vorig jaar aan de KOR te willen vereenvoudigen voor zowel ondernemers als de Belastingdienst. Kleine ondernemers in Nederland met maximaal € 20.000 omzet per jaar kunnen vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van omzetbelasting. Deze vrijstelling vervangt de huidige regeling waarbij kleine ondernemers korting kunnen krijgen op de btw. De nieuwe KOR gaat ook gelden voor bijvoorbeeld bv’s, stichtingen en verenigingen.

Wat verandert er?

De nieuwe KOR wordt vooral minder complex. Kleine btw-ondernemers die in Nederland zijn gevestigd en onder de drempel van € 20.000 omzet in een kalenderjaar blijven, kunnen in de meeste gevallen deelnemen aan de nieuwe regeling. Doe je mee? Dan hoef je geen btw meer in rekening te brengen bij je klanten. Ook hoef je in principe geen btw-aangifte meer te doen. Maar let op: de btw over zakelijke kosten kun je dus ook niet aftrekken.

Wanneer is deelname aantrekkelijk?

Je beslist zelf of je meedoet met de KOR. Twijfel je of meedoen in jouw situatie voordelig is? Bekijk de vragen en overwegingen op de website van de Belastingdienst. Betaal je nu bijvoorbeeld (na aftrek van de voorbelasting) ieder jaar btw? Kunnen jouw klanten de btw aftrekken die jij in rekening brengt? En heb je een sterk wisselende omzet of niet?

Hoe meld je je aan?

Wil je deelnemen aan de nieuwe KOR? Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier op de website van de Belastingdienst. Wil je deelnemen vanaf 1 januari 2020? Dan moet het formulier op 20 november 2019 binnen zijn bij de Belastingdienst. Wil je later deelnemen? Houd rekening met een verwerkingstermijn van vier weken. Een deelname geldt voor een periode van minstens drie jaar.

Meer weten?

Zodra er meer bekend is over de nieuwe regeling, lees je het hier. Twijfel je over je deelname of heb je vragen over jouw specifieke situatie? Oneplusone helpt je als  NOAB-kantoor op weg.

Deze blog is een momentopname en voor het laatst aangepast op 5 juli 2019.