Je bent ZZP’er, je hebt ruimte in je planning en je krijgt de kans om aan de slag te gaan, maar dan wel via een bemiddelings- of uitzendbureau. Het is een mooie opdracht die goed bij je past, maar je twijfelt of je op het aanbod in kunt gaan. Want ben je nog wel ondernemer voor de inkomstenbelasting als je via zo’n bureau werkt? En heb je dan nog recht op bepaalde aftrekposten, zoals starters- en zelfstandigenaftrek?
Of je nog ondernemer bent als je via een bureau werkt, hangt grotendeels af van de relatie tussen jou als ZZP’er, het bureau en de opdrachtgever of klant. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen bemiddeling en uitzending.
Uitzenden of detacheren
Een uitzend- of detacheringsbureau sluit een overeenkomst met de klant over jouw inzet. Het bureau is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk dat jij levert en betaalt de gewerkte uren aan je uit. Werk je via een uitzend- of detacheringsbureau? Dan beschouwt de Belastingdienst de arbeidsrelatie meestal als dienstverband: je bent in dienst bij het bureau. Voor die werkzaamheden ben je dus géén ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Bemiddelen
Een bemiddelingsbureau krijgt een vergoeding voor het contact leggen tussen jou en een klant, maar jij sluit zelf een overeenkomst af met de opdrachtgever. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van jouw werk. Voor de betaling stuur je een factuur naar de opdrachtgever. Ga je aan de slag via een bemiddelingsbureau? Dan vindt de Belastingdienst je in de meeste gevallen wél zelfstandig. Je kunt dan wel ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn.
Ben ik zelfstandig ondernemer?
Of de Belastingdienst je ook daadwerkelijk als ondernemer beschouwt, hangt af van je totaalplaatje. Zelfstandigheid is een van de aspecten waar de Belastingdienst op let. Andere belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld: zit er continuïteit in je onderneming? En loop je ondernemersrisico? De OndernemersCheck van de Belastingdienst geeft je een goede indicatie of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, afhankelijk van jouw specifieke situatie.
Combineren
Je kunt het ondernemen ook combineren met bijvoorbeeld werken via een uitzendbureau. Voor de werkzaamheden die jij uitvoert via het uitzendbureau, ben je in principe geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wil je voor de werkzaamheden die jij uitvoert als ZZP’er in aanmerking komen voor belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek? Dan moet je voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteedt. Ook moet je kunnen aantonen dat je meer tijd besteedt aan je bedrijf dan aan je andere werkzaamheden.
Uit de praktijk: voorkom schijnzelfstandigheid
Overweeg je aan de slag te gaan via een bureau? Wees waakzaam voor schijnzelfstandigheid: je wordt dan ingehuurd als zelfstandige, maar de feitelijke situatie lijkt sterk op een dienstverband. Je kunt dan geen gebruik maken van de fiscale voordelen voor ondernemers en je opdrachtgever is werkgeverspremies verschuldigd. Zo besloot maaltijdbezorger Deliveroo begin 2018 om de arbeidsovereenkomsten van haar bezorgers om te zetten in overeenkomsten als zelfstandig ondernemer. Door dit besluit waren de bezorgers niet langer werknemers, maar ZZP’ers. Vakbond FNV was van mening dat er sprake was van een verkapt dienstverband en stapte naar de rechter. Begin 2019 werd de vakbond in het gelijk gesteld: volgens de rechter is er sprake van een arbeidsovereenkomst en zijn de bezorgers van Deliveroo geen ZZP’ers, maar schijnzelfstandigen. Deliveroo heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.
Meer weten?
Wil je weten of het verstandig is om naast je werkzaamheden als ZZP’er aan de slag te gaan via een bemiddelings- of uitzendbureau? Je NOAB-adviseur vertelt je graag over de fiscale gevolgen.