5 tips om de juiste kandidaat aan te trekken

Goed personeel is goud waard. In een eerdere blog vertelden we al dat het behouden van goed personeel voor jou als ondernemer belangrijk is vanwege het behoud van kennis, maar ook vanwege het besparen van kosten. Maar hoe trek je nu de juiste kandidaten aan op het moment dat je wél op zoek gaat naar nieuw personeel?  

Het aantrekken van het juiste personeel is enorm lastig. Het aanbod is beperkt en de vraag vanuit ondernemers groot. In de werving en selectie gaat veel tijd en geld zitten. Dus hoe zorg je er dan voor dat je de juiste kandidaten aantrekt? Wij geven de vijf beste tips.

1. Stel een unieke en persoonlijke vacature op

Zorg dat jouw vacature opvalt tussen alle andere vacatures. Dit doe je dus niet door standaard teksten en het geven van te weinig informatie. Geef wel duidelijk aan waarom mensen bij jouw bedrijf zouden willen werken. Wat maakt jouw onderneming uniek? Hoe is de cultuur binnen je bedrijf?

Wil je er echt uitspringen als werkgever? Maak dan bijvoorbeeld een korte video waarin je de vacature toelicht. Sollicitanten weten dan direct bij wie ze aan het werk gaan. Probeer hierin een zo persoonlijk mogelijke boodschap over te brengen. Laat beelden zien van de afdeling of een dag uit het leven van een medewerker. Hierdoor krijgen potentiële kandidaten een veel beter beeld bij de inhoud van het werk, de collega’s en de klanten.

2. Zorg voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Natuurlijk is een marktconform salaris belangrijk. Maar dat is al lang niet meer het enige dat werknemers belangrijk vinden. Waardering, erkenning en aanvullende faciliteiten zijn minstens zo belangrijk. Presenteer deze aanvullende arbeidsvoorwaarden daarom ook duidelijk in de vacaturetekst. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor thuiswerken, flexibel werken, kinderopvang, fitness of verruimde verlofregelingen.

3. Deel jouw unieke bedrijfscultuur

Waarom kiezen werknemers voor jouw bedrijf? En waarom blijven ze bij jouw bedrijf? De bedrijfscultuur is hier vaak van groot belang. Zorg daarom ook dat deze unieke bedrijfscultuur ook duidelijk naar voren komt in de vacature en de sollicitatieprocedure.

Op deze manier trek je de kandidaten aan die passen binnen jouw cultuur. Bovendien zorgt het ervoor dat de nieuwe werknemers met meer plezier aan het werk gaan omdat ze zich thuis voelen in deze bedrijfscultuur.

4. Kies de juiste platformen voor je zoektocht

Personeel werven kan op heel veel verschillende manieren. Het kan bijvoorbeeld via detacheringsbureaus, uitzendbureaus, recruiters, UWV, brancheorganisaties en online platformen zoals Jobbird of LinkedIn. Kies het platform dat het beste past bij jouw onderneming. Maar, misschien nog belangrijker, bedenk ook waar potentiële kandidaten zich het meeste bevinden.

Tip: Ben je op zoek naar jonge werknemers die net hun opleiding hebben afgerond? Begin je zoektocht dan op de desbetreffende opleiding door mee te werken met open dagen of inhouse-dagen.

5. Vergeet je eigen personeel niet

Je huidige personeelsbestand heeft ook een groot netwerk. Wees niet bang om deze netwerken in te zetten om nieuwe werknemers te vinden. Je huidige werknemers kunnen vaak als geen ander vertellen hoe het is om bij jou te werken. Bovendien is hun netwerk vanuit eerdere werkgevers of opleiding vaak groot en kunnen zij op die manier wellicht de juiste kandidaat aandragen.

Maar denk ook zeker aan je eigen personeel wanneer een functie vrijkomt. Misschien past één van je huidige werknemers wel in het profiel. Dit scheelt je veel tijd, energie en geld voor de werving en selectie.

Ten slotte: vergeet ook niet om voldoende aandacht aan je huidige personeelsbestand te geven. In deze blog vertelden we hoe je je personeel binnen kunt houden.

Vragen

Wil je dat je NOAB-adviseur met je meedenkt over het opstellen van een juiste vacaturetekst? Of wil je samen bekijken wat het meest geschikte platform is voor het uitzetten van een vacature? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Verder lezen

Deze blog is een momentopname en voor het laatst aangepast op 26 oktober 2018.